Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η ποινικοποίηση της αγάπης για την πατρίδα



  Το να έχεις έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό και να νοιάζεσαι για τον τόπο σου είναι σε υγιή πλαίσια λογικό και δικαιολογημένο (εκτός αν είσαι βουλευτής και έχεις υπογράψει συμβάσεις εθνικής προδοσίας, πάμε παρακάτω).Ακόμα και ο Μπακούνιν υποστήριξε σε κείμενά του πως κατανοεί ότι στη φύση του ανθρώπου είναι να συνδέεται με κάποιον τόπο και να έχει κάποια πατριωτικά αισθήματα.Στην τελική δεν είναι το χώμα αλλά οι μνήμες, οι προσωπικές εμπειρίες, το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, οι φίλοι, η γειτονιά, η ανατροφή σου, ακόμα και η ιστορία που αναπόφευκτα σε κάνει να αγαπάς τον τόπο που αποκαλείς πατρίδα.Οι περισσότεροι εξάλλου νοιάζονται να βελτιώσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκαν και δρουν.Αυτό είναι κατανοητό και σεβαστό.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Σοφόν το σαφές


   Ένα κείμενο που έλαβα από έναν παλιόφιλο και απόψεις που βρίσκω άξιες ανάγνωσης.Τον ευχαριστώ πολύ και παραθέτω αυτούσια τα όσα έχει να πει:



  Χαιρετίζω τους υπό διωγμόν απανταχού Έλληνες και όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο νιώθω μία κάποια ευεξία διότι πιστεύω ότι εμείς είμεθα η γενιά – φουρνιά κατά τους Γερμανούς που θα ζήσουμε κοσμοϊστορικές αλλαγές. Από το ζεύγος του Περικλέους και της Ασπασίας έχουμε βρεθεί στο ζεύγος του χρέους και της απελπισίας, ένα χρέος τεχντητό για να υποδουλωθούμε πάραυτα και χωρίς καμία αντίσταση. Οι απόγονοι των ναζί έχουν το θράσος να ζητούν λεφτά από μία χώρα που λίγες δεκαετίες πριν την κατέστρεψαν ολοκληρωτικά, αφήνοντας πίσω μόνον πτώματα και μπάζα. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν μας έχουν απομείνει πλέον ρινίσματα αξιοπρέπειας και ελευθερίας ώστε να αντισταθούμε εκ νέου ή θα γίνουμε το γερμανικό χωριό του Νότου. 


   Με φοβίζει ολίγον τι το γεγονός ότι παρόλο που οι ‘Ελληνες είναι συνυφασμένοι με την Ελευθερία και την αντίσταση απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή υποδούλωσης όπως έχει δείξει η Ιστορία αμέτρητες φορές, τώρα έχουμε μία ανεξήγητη για το μέγεθος της σοβαρότητας αδιάφορη στάση που δεν είμαι σίγουρος σε τι ακριβώς οφείλεται. Δυστυχώς η μορφή αυτή του ζυγού στον οποίον έχουμε εισέλθει δεν είναι απολύτως ορατή εξαιτίας του τρόπου υποβολής, τα αποτελέσματα όμως είναι ίδια με μια κατοχή όπλων. 
  Φτώχεια, εξαθλίωση, πείνα, θάνατοι είναι οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν συνδυάζω στο μυαλό μου τις δύο περιόδους γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (1940 & 2012) και πραγματικά αισθάνομαι άσχημα που είμαι κι εγώ κομμάτι των ανθρώπων που βλέπουν αυτή την ανεκδιήγητη κατάσταση χωρίς να κάνουν κάτι το ουσιαστικό. Αλλά πως μπορεί ένας νέος κι ας είναι πολιτικά σκεπτόμενος να κάνει το παραμικρό τη στιγμή που ο εχθρός (χωρίς εισαγωγικά) δεν κρατάει όπλα ή είναι ντυμένος στα χακί αλλά κρατάει κάποια έγγραφα με ψευδή – φτιαχτά στοιχεία που δηλώνουν πως χρωστάς από τη στιγμή που γεννιέσαι και κρύβεται πίσω από το καθώς πρέπει προσωπείο του δυτικού ανθρώπου; Αυτή η ερώτηση δε ζητά απάντηση διότι η απάντηση αυτή θα τον οδηγούσε σε απαιδιόδοξες σκέψεις και θα τον βύθιζε περισσότερο στη λήθη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι… 

Ανδρεας Μ.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Zypern (μέρος δεύτερο)


 Το μήνυμα από το Eurogroup και την Γερμανία ήταν ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο: Δεν υπολογίζουμε και δεν σεβόμαστε το Κοινοβούλιο σε μια χώρα-αποικία μας.Δεν περνάτε τα μέτρα μας με την πρώτη και μόνοι σας;Θα τα περάσουμε επαχθέστερα  και χωρίς να ρωτηθεί καν το Κοινοβούλιο, το προσπερνάμε με συνοπτικές, "ευρω-διαδικασίες".Μην ξεχνάμε εξάλλου πως και το πρώτο μνημόνιο εδώ πέρα νύχτα πέρασε από ένα υπουργικό γραφείο (Παπακωνσταντίνου) και επικυρώθηκε σε ένα δήθεν κυβερνητικό συμβούλιο, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμοποίησης μέσω της Βουλής και ηθικής.Όχι ότι αν καλούνταν η Βουλή να ψηφίσει το αποτέλεσμα θα ήταν άλλο από το "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ", αλλά διαφαίνεται η κατεύθυνση και οι πρακτικές του ΔΝΤ και των λοιπών εταίρων.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Τέσσερα και ένα σχόλια για την Κύπρο


  •   Να έχεις τώρα μια κυβέρνηση γεμάτης "εθνικόφρονες" Ελληναράδες και να παρακαλάς να πτωχεύσει η Κύπρος, για να αποδείξεις ότι οι δική σου στάση εθνικής προδοσίας και το ξεπούλημα της χώρας στου εταίρους, τα μνημόνια, η ανεργία, οι άκρατες ιδιωτικοποιήσεις και οι λοιπές πολιτικές προδοσίας ήταν μονόδρομος για την χώρα.Βέβαια, προσωπικά, πιστεύω πως με τη στάση αυτή δεν επιδιώκουν να πείσουν κανέναν μα να εξιλεωθούν οι ίδιοι στα μάτια τα δικά τους και όσους έμειναν να τους στηρίζουν για την αφαίμαξη των πολιτών.Για να μην αναφερθώ στην ευτυχία των MEGA και SKAI, τέτοια χαρά πρέπει να είχαν να πάρουν από το Μεσοπρόθεσμο.Επιπλέον, ας κρατήσουμε ως δεδομένο στο μυαλό μας, πως η Κύπρος με μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρώπη, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, μπήκε στις αρχές του 2008 στο ευρώ και πέντε χρόνια αργότερα απειλείται με χρεωκοπία και κατάρρευση του χρηματοπιστοτικού της συστήματος, ξέρω και αυτό σύμπτωση.
  •  Offshore φορολογικός παράδεισος υπάρχει και στο Λουξεμβούργο και στη Μάλτα και σε ένα τσουβάλι άλλες χώρες με παρόμοια οικονομία.Το Λουξεμβούργο συγκεκριμένα έχει χρηματοπιστωτικό τομέα 20φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, σε αντίθεση με τις μόλις 7 της Κύπρου.Εκεί κύριε Γιούνκερ δεν ξεπλένουν οι Ρώσοι, μα οι δικοί μας μαφιόζοι, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα για το Ευρώ, λογικά.Ακόμα και στην Γερμανία, μια μόνο τράπεζα, η Deutsche Bank ανέρχεται σε μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας, ξέπλυμα στεγνό να υποθέσω και εκεί.Τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.
  •  Προσωπικά, είμαι κατά της καθαρά καπιταλιστικής νοοτροπίας προσπάθειας να σωθούν οι ρωσικές καταθέσεις στο νησί και μόνο.Στα μάτια πολλών φάνηκε πως το μέτρο δεν πέρασε τελικά για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των Ρώσων στη Κύπρο και υπό την απειλή της παύσης στήριξης από την Μόσχα.Είναι δραματικό, κατά τη γνώμη μου, πως ένα τόσο βάρβαρο αντιλαϊκό μέτρο δεν πέρασε όχι για την ίδια του την σκληρότητα, μα για να διαφυλαχθούν πάλι τα συμφέροντα της ληστρικής πλουτοκρατίας και όχι των πολιτών.Δεν ανησυχώ εξάλλου, σε αυτούς θα βρουν να τους τα πάρουν αλλιώς.
  •   Άμα ήταν πάντως στην Κύπρο οι κυβερνώντες λίγο πιο "έξυπνοι", ή λίγο περισσότερο "εθνικοί προδότες" θα σκέφτονταν, απλουστευμένα, "Μπορεί να μην έχεις λογαριασμό, ή αυτός να είναι σχετικά μικρός και να σηκώνει συζήτηση και για το ζήτημα των κοινωνικών κριτηρίων.Εξάλλου χτυπάει και άσχημα στο μάτι το να βάλεις άμεσα χέρι στη τσέπη του ψηφοφόρου σου.Όπως και να έχει όμως κάπου μένεις, και θα συνεχίσεις να μένεις, δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό.Ας σε χτυπήσουμε λοιπόν εκεί, που  δεν μπορείς να αντιδράσεις." Μεγαλοφυές σχέδιο, λέγε με χαράτσι κάθε τρίμηνο, που θα ζήλευε και επαγγελματίας ληστής (εδώ γελάμε).
  • Για το τέλος,ένα κουιζάκι.Τι έχει πιάσει στα χέρια του ο πολυμετοχικός νέος Ωνάσης με το πούρο και τα κότερα και δεν το έχει καταστρέψει.Πάντα σε στενή συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και πάντοτε με αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν την δουλειά τους.Ολυμπιακή, Λαϊκή, Μαρφίν, Παναθηναϊκός και η λίστα μεγαλώνει και άλλο.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η απόλυτη υποκρισία της επανάστασης των νοικοκυραίων


 Βαρύγδουπος ο τίτλος, ξέρω, και δογματικός, συνοψίζει όμως μια κατάσταση που βασανίζει το κεφάλι μου όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό.Σε ένα βαθμό μάλιστα είναι και βιωματικός ο προβληματισμός μιας και συμμετείχα σε ουκ ολίγες και έντονες συζητήσεις τον τελευταίο καιρό που κινούνταν στην σφαίρα της θεωρίας και της τελολογίας.Όσοι πιάνουν το πνεύμα μου καταλαβαίνουν πως σχεδόν πάντα σε τέτοιες συζητήσεις είναι νεοφιλελεύθερες,δημοκρατικοφανείς και ευπατρίδιες φωνές ο αντίλογος.Οι συζητήσεις αυτές πάνω κάτω επαναλαμβάνονται κάθε φορά και ακολουθούν παρόμοια πορεία, θα την χαρακτήριζα συλλογιστική αν θεωρούσα και την ουσία της προϊόν συλλογιστικής διαδικασίας και λογικής, συνήθως όμως δυστυχώς είναι επιφανειακή φαμφαρολογία με σκόρπια δεδομένα για τον αποπροσανατολισμό της κουβέντας.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Τα ριάλια και τα χάλια



Πέρα από τα ριάλια έχουμε και ρώσικο χρήμα στην Μεγαλόνησο, μπόλικο.Και offshore.Για αυτό και έσπευσε να τραβήξει το αυτί ο Βλαδίμηρος, με αφορμή το κούρεμα των καταθέσεων.Σε σημείο ακόμα και να παγώσει το περίφημο μέτρο.

«Αν περάσεις αυτό το νομοσχέδιο, βάλε καλύτερα μια γερμανική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο.Δεν έχεις καταλάβει πως με αυτή την απόφαση καταστρέφεις τη χώρα σου;», φέρεται να δήλωσε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αναστασιάδη. «Εάν προχωρήσετε σ΄αυτή την ενέργεια ξεχάστε μας...», απείλησε ο Ρώσος πρόεδρος.



Και τα ξεφτέρια μας ακόμα βρωντοφωνάζουν πως δεν υπάρχει περιθώριο απαγκίστρωσης από την γερμανική κηδεμονία και δηλώνουν τυφλή πίστη και υποταγή σε αυτό το ευρώ και σε αυτή την τακτική της αφαίμαξης τους λαού στα πλαίσια των πολιτικών του μνημονίου που υπαγορεύει η Φραου Μέρκελ. Πάντως υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές, μια ιδέα πετάω εγώ,συνεχίστε...



Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Φράτζα, μπάλα και κοπάνα


Δεν μου αρέσει να βιάζομαι να κρίνω, για αυτό δεν το έγραψα χθες βράδυ αλλά περίμενα σήμερα με πιο καθαρό μυαλό.Ειδικά για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Στην ζωή μας όλοι έχουμε κάποιο πάθος και κάποια καψούρα, κάτι δευτερεύον στην καθημερινότητά μας που υπάρχει για να γουστάρουμε.Για εμένα αυτό είναι η ΑΕΚ. Είχα ορκιστεί στον εαυτό μου να μην γράψω ποτέ για αυτό το θέμα εδώ μέσα, αλλά ανάγκα και θεοί πείθονται.
Χαμός από εχθές για τον Κατίδη που πανηγύρισε με τρόπο ναζιστικό (αρχαιοελληνικό σύμφωνα με την καταίσχυντη ανακοίνωση στο site της Χρυσής Αυγής, που ακόμα και αυτοί κατέβασαν μετά από λίγο) το γκολ που πέτυχε στον αγώνα ΑΕΚ-ΒΕΡΟΙΑ.Οι περισσότεροι είδαν το περιστατικό, και εγώ το είδα, και ζωντανά κιόλας.


Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Σχέδιο Αθηνά part 2




Οι νέες αποκαλύψεις που βγαίνουν σιγά σιγά στο φως της δημοσιότητας και καταδεικνύουν το σάπιο και αναμφισβήτητα αντιλαϊκό πολιτικό σύστημα(σιγά το νέο),αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.Νέα δεδομένα που αφορούν όπως είδατε και στον τίτλο το θεόπνευστο σχέδιο Αθηνά και το λαμπρό μεταρρυθμιστικό έργο στον χώρο της Παιδείας, της συγκυβέρνησης εθνικής καταστροφής.


Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πουθενά


                                         
          Αυτοί που έπεσαν εκεί,τους φασίστες τους τσάκιζαν,δεν τους ψήφιζαν.

Το βίντεο αναδημοσιεύεται από το κανάλι στο Youtube του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Κατρακύλα


Αυτή είναι η αξία που δίνουν στην ανθρώπινη ζωή.Νούμερα είμαστε για αυτούς.Νούμερα και ψήφοι.Να κάνουμε και τον σταυρό μας λοιπόν που οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν μόλις 17%,  Άδωνι. Έπρεπε να είναι περισσότερες, να συμβαδίζουν με τη κρίση,να βγαίνουν τα νούμερα.Ανάπτυξη.
Και ακούς μόνο για οικονομική κρίση,για την κρίση αξιών και ηθικής που τους συντηρεί,κουβέντα.





ΥΓ: Η κυβέρνηση εξ αρχής πόνταρε σε μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών για την μείωση της ανεργίας στη χώρα.

ΥΓ1: Λογικά στο "μικρό" 17% δεν περιλαμβάνονται και αυτοί που τους "αυτοκτόνησαν" με το να τους κόβουν τα φάρμακα και τις συντάξεις ή τα παιδάκια που χάνονται επειδή δεν λειτουργεί παιδική καρδιοχειρουργική κλινική.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Συν Αθηνά και πλην παιδεία


Ζούμε στην χώρα των αντιφάσεων,της ανικανότητας και της ηλιθιοκρατίας. Ευτυχώς όμως που σε αυτόν τον χιλιοβασανισμένο τόπο έχει μείνει η πλούσια,η λαμπρή παρακαταθήκη των αρχαίων ημών προγόνων για να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί,να μας μπολιάζει με αξίες,πρότυπα και υψηλά ιδανικά.Τόσο υψηλά δε που τις περισσότερες φορές μόνο η θεόσταλτη κυβέρνηση της μνημονιακής σωτηρίας κατανοεί και είναι σε θέση να τα εκφράσει.
Οι έννοιες που γεννήθηκαν εδώ λοιπόν πολλές,ελευθερία,ηθική,δημοκρατία,αιδώς,φιλότιμο.Τα πρότυπα επίσης πολλά.Ο Ξένιος Δίας για παράδειγμα.Προστάτης και προασπιστής του θεσμού της φιλοξενίας στην αρχαία Ελλάδα,όπου θεωρούνταν η μεγαλύτερη ντροπή να αρνηθείς στέγη και τροφή σε ξένο που την ζητούσε στην πόρτα σου,οι καλοί δε τρόποι τότε επέβαλλαν να μην ρωτήσεις
καν εξ'αρχής το όνομα και την ιστορία του.Αυτό το λαμπρό πρότυπο ενέπνευσε πριν κανα χρόνο και τα ξεφτέρια μας,που χάρισαν αυτό το όνομα στο οργανωμένο ρατσιστικό πρόγραμμα ξενηλασίας,που περιελάμβανε από διωγμούς μέχρι στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Λαμπρό άστρο,είπαμε το ιδεώδες του παρελθόντος και πιστά το ακολουθούμε.
Αλλά η έμπνευση συνεχίζεται,δεν σταματά.Με εφαλτήριο λοιπόν την θεά Αθηνά,προστάτιδα της παιδείας,της μόρφωσης και της σκέψης στην αρχαία Ελλάδα,τα τζιμάνια του Υπουργείου Παιδείας,Θρησκευμάτων και αμορφωσιάς εκπόνησαν το ομώνυμο σχέδιο.Το σχέδιο "Αθηνά" που ,όπως και η θεά,εν μια νυχτί ξεφύτρωσε από το κεφάλι του πατέρα της,έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στον χώρο της δημόσιας παιδείας.



Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ψιλά γράμματα


Ο αλυτρωτισμός,η μεγάλη Ιδέα(όχι για τον εαυτό μας),η μεγάλη Ελλάδα.Έννοιες που σήμερα ακούγονται ολίγον τι παρωχημένες και ουτοπικές.Βασικά πλέον αποτελούν προνόμιο των ντοπαρισμένων ακροδεξιών για την τόνωση του χιλιοταλαιπορημένου εθνικού φρονήματος.
Ενός εθνικού φρονήματος γενικά βασισμένου με μια ιδέα λίγο διαφορετική από τη πραγματική κατάσταση,που παγιώθηκε κυρίως μεταπολιτευτικά στη συνείδηση του κόσμου.Καταλάβατε πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή,στα χρόνια που,κατά τη δική μου άποψη,η Ελλάδα ήταν αποτελεσματικότερη από ποτέ.
Στην σημερινή Ελλάδα, του Σουλε'ι'μάν και των Ιμίων,μια Ελλάδα αντιφάσεων και ασυνεπειών,δεν ξέρω πως θα ακουστεί αυτή η ιστορία.
Πρώτα ας δούμε την ιστορική πηγή,να βγάλει και ο καθένας ελεύθερα τα συμπεράσματά του.Μη βαριέστε δεν είναι μεγάλο το κείμενο.




Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ούγκο Τσάβες



Τελικά το σημαντικό είναι το αν,το πως και το πότε εκλέχθηκες ή το αν διατηρείς πραγματικά το λα'ι'κό έρεισμα;Μπηχτή για τις συγκυβερνήσεις του 20% και τα μνημόνια που πέρασαν νύχτα από το ΠΑΣΟΚ του 5% στο όνομα των τύπων και όχι της ουσίας της δημοκρατίας και της λα'ι'κής εξουσίας.Η κόντρα με τον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό δεν σταματάει πάντως,χωρίς να συμφωνώ απόλυτα και χωρίς να θέλω να πάρω θέση για τον Τσάβες τελικά,ήρθε σε ρήξη με το σύστημα του καπιταλισμού της βαναυσότητας,του Φρίντμαν,της σχολής του Σικάγο. Και αυτό θα το γράψει η ιστορία στα υπέρ του.Καλό ταξίδι.

Κυριαρχικά δικαιώματα



Τα λουλούδια είναι πολύ κλισέ,το ξέρω.Άμα είσαι εμίρης μπορείς να πάρεις κάτι λιγότερο mainstream για τις τρεις γυναίκες σου,ένα νησί παραδείγματος χάριν.
Ή μάλλον έξι,για αρχή.Ελληνικά που τα έχουν και σε εκπτώσεις.
Μιλάω προφανώς για τη κίνηση ματ του Αντώνη Σαμαρά και των λοιπών μνημονιακών δυνάμεων του τόπου να πουλήσουν στον εμίρη του Κατάρ έναντι κάποιων εκατομμυρίων κάποια νησάκια στο Ιόνιο.Όχι δεν είναι επτά τα επτάνησα,το είχαμε κάνει στο σχολείο απλά δεν το θυμάστε.
Σοκαριστήκατε ξέρω.



Από τον Νοέμβριο του '12


Ποιός τους Νομιμοποίησε



Ανέκαθεν σε καιρούς μεγάλων κοινωνικοοικονομικών κρίσεων σημειώνεται η τάση μια ευρεία μάζα του λαού να στρέφεται σε ιδέες πιο συντηρητικές και να στοχοποιεί ως υπευθύνους για την κατάσταση τις μειονότητες προσφύγων,μεταναστών,αλλοθρήσκων.Τα "παιδιά ενός κατώτερου θεού" που στα μάτια των απλών ανθρώπων (και με την βοήθεια των απογόνων του Αδόλφου)
μεταμορφώνονταν εύκολα στο εξιλαστήριο θύμα για την πολιτική και οικονομική ανικανότητα της κυβερνώσας τάξης και το μέσο για την πολιτική ανέλιξη ομάδων που αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματά του τον κάνει να στρέφεται ενάντια στον ξένο,τον διαφορετικό και όχι σε αυτόν που τελικά του πίνει το αίμα και τον εκμεταλλεύεται.
Αυτό ισχύει σαν γενικός κανόνας.