Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Φράτζα, μπάλα και κοπάνα


Δεν μου αρέσει να βιάζομαι να κρίνω, για αυτό δεν το έγραψα χθες βράδυ αλλά περίμενα σήμερα με πιο καθαρό μυαλό.Ειδικά για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Στην ζωή μας όλοι έχουμε κάποιο πάθος και κάποια καψούρα, κάτι δευτερεύον στην καθημερινότητά μας που υπάρχει για να γουστάρουμε.Για εμένα αυτό είναι η ΑΕΚ. Είχα ορκιστεί στον εαυτό μου να μην γράψω ποτέ για αυτό το θέμα εδώ μέσα, αλλά ανάγκα και θεοί πείθονται.
Χαμός από εχθές για τον Κατίδη που πανηγύρισε με τρόπο ναζιστικό (αρχαιοελληνικό σύμφωνα με την καταίσχυντη ανακοίνωση στο site της Χρυσής Αυγής, που ακόμα και αυτοί κατέβασαν μετά από λίγο) το γκολ που πέτυχε στον αγώνα ΑΕΚ-ΒΕΡΟΙΑ.Οι περισσότεροι είδαν το περιστατικό, και εγώ το είδα, και ζωντανά κιόλας.

 Ο Κατίδης, και για όποιον έχει παρακολουθήσει την πορεία του είναι αναμφισβήτητο, είναι προβληματικός χαρακτήρας, θα τον χαρακτήριζα βλαμμένο και ανώριμο χωρίς δεύτερη σκέψη.Αλλά από αυτό στο να εκδηλωθεί ανοικτά φασιστικά υπάρχει τεράστια διαφορά.
Δεν θα κρίνω, όπως κανείς δεν έχει δικαίωμα να το κάνει, έναν άνθρωπο από τη φράτζα, τα ταταουάζ, τα ρούχα του.Αυτά είναι άσχετα με το θέμα.
Ειδικά στο ζήτημα φασισμός είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος, τον απεχθάνομαι όπως και κάθε φασίστα και κάθε τύπο με ναζιστική ιδεολογία όπως μπορείτε να δείτε και σε προηγούμενα κείμενα, και σίγουρα ένας πανηγυρισμός που παραπέμπει σε χιτλερικό χαιρετισμό μόνο αηδία και εκνευρισμό μου προκαλεί.Πόσο μάλλον στο γήπεδο της ομάδας μου, που στηρίζω επειδή εκφράζει άλλες αξίες και ιδανικά, εκ διαμέτρου αντίθετα.
Στο θέμα μας.Αν δεχθούμε ότι η ενέργεια αυτή ήταν ηθελημένη η κουβέντα τελειώνει εδώ.Σκατά σε κάθε νεοναζί φασίστα.Αυτό που με προβλημάτισε, όμως σε καμία περίπτωση δεν με έπεισε, ήταν αυτό που ακολούθησε.Ένα παιδί 20χρονών που έκανε μια τέτοια χοντρή μαλακία μπορεί να το έκανε
από άγνοια; Ο Κατίδης, διεθνής επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, φέρεται όταν κατάλαβε το τι έκανε να κλαίει, να αποτάσσεται ρατσισμό και φασισμό δημόσια στο twitter, να δηλώνει πλήρη άγνοια του τι έκανε.Και ποιός δεν θα το έκανε αυτό θα μου πείτε όταν είδε το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε και την καριέρα του να κινδυνεύει με κατάρευση και (δίκαιο) στιγματισμό.
Η ανακοίνωση που έβγαλε πριν λίγο και κυκλοφορεί στις περισσότερες αθλητικές ιστοσελίδες συνάδει προς αυτή την κατεύθυνση.Την παραθέτω αυτούσια.

«Οφείλω να ομολογήσω πως είμαι απόλυτα απαράδεκτος και νιώθω άθλια για όσα προκάλεσα με την άστοχη όσο και βλακώδη ενέργειά μου.Αναφέρομαι στον πανηγυρισμό μου στο νικητήριο γκολ που σημείωσα στο ματς της ΑΕΚ με αντίπαλο την Βέροια με αποτέλεσμα αντί για χαρά να μοιράσω πίκρα
και πόνο στον κόσμο της ομάδας αλλά και στα αποδυτήρια και τους συμπαίκτες μου που τιμώ, σέβομαι και αγαπώ όπως και οι ίδιοι μπορούν να επιβεβαιώσουν. Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνω για δικαιολογίες. Είμαι λάθος. Είμαι αδικαιολόγητος και αυτό που έγινε θα το πληρώσω με πολύ πόνο αφού δεν υπάρχει κάποιος να μην έχει διαπιστώσει ότι παρά τα μόλις 20 χρόνια ζωής μου είμαι πολύ κοντά στο να βάλω τέλος στην όποια ποδοσφαιρική καριέρα έχω μπροστά μου. Θέλω κατ' αρχήν να ζητήσω ειλικρινά και ταπεινά συγνώμη προς την ομάδα μου την ΑΕΚ και τον κόσμο της που προσέβαλα μη γνωρίζοντας τι ακριβώς έκανα στον πανηγυρισμό μου. Το ότι δεν γνώριζα
δεν αποτελεί δικαιολογία. Ούτε το νεαρό της ηλικίας μου.Επαναλαμβάνω ότι είμαι απόλυτα απαράδεκτος και ο κόσμος της ΑΕΚ έχει απόλυτο δίκιο να αντιδράει κατ' αυτόν τον τρόπο.
Εκανα ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώνω για πάντα. Όμως η ευθύνη του λάθους μου δεν μπορεί να βαραίνει άλλον εκτός από εμένα και μ' αυτό εννοώ πως η ομάδα μου, η ΑΕΚ, την ιστορία της οποία προσέβαλα με την απαράδεκτη και ηλίθια ενέργειά μου δεν έχει καμία ευθύνη. Εγώ έκανα το λάθος, εγώ θα το πληρώσω. Η ΑΕΚ δεν έχει καμία ευθύνη! Θέτω λοιπόν τον εαυτό μου εκτός ομάδας διότι κατάλαβα πως προσέβαλα την ιστορία του συλλόγου και τον κόσμο με τον χειρότερο τρόπο και το γεγονός ότι έκανα βλακεία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ενέργειά μου. Όπως μου έχουν πει: η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και αυτό ισχύει στην περίπτωσή μου και στον τρόπο που πανηγύρισα.Δυστυχώς δεν μπορώ να φέρω πίσω τον χρόνο και να διορθώσω τα αδιόρθωτα. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι ούτε φασίστας, ούτε νεοναζιστής και ούτε ρατσιστής αφού έχω ετεροθαλή αδερφό από το Πουέρτο Ρίκο, ενώ η οικογένειά μου είναι όλοι από τον Πόντο και έχει βιώσει με τον  χειρότερο τρόπο τον ρατσισμό! Θέλω επίσης να επισημάνω ότι αντιλαμβάνομαι απόλυτα το σκεπτικό της απόφασης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην οποία και οφείλω μία τεράστια συγνώμη για τη θέση στην οποία την έφερα... Ολοκληρώνοντας θέλω να ζητήσω (και) δημόσια συγνώμη στη μητέρα μου και σε όλα τα μέλη της οικογένειάς μου για όσα βιώνει λόγω της βλακώδης, λανθασμένης ενέργειάς μου...»!


Αλλά και αν δεχθούμε το, μικρό, ενδεχόμενο να είναι όντως τόσο βλάκας και να έλαβε όντως μια τόσο ελλειπή παιδεία ή να μην βλέπει τηλεόραση και μόνο το γεγονός αυτό της άγνοιάς του είναι λόγος αρκετός για να φύγει νύχτα από την ΑΕΚ των προσφύγων.Το ενδεχόμενο της άγνοιας θα το απέρριπτα αν δεν επρόκειτο για ένα κοκορόμυαλο άτομο, κοντά στην ηλικία μου που μόνο μια μπάλα έμαθε να κλωτσάει χωρίς να ξέρει τα βασικά και απαραίτητα.Όφειλε όμως γιατί τον βλέπουν και χιλιάδες μικρά παιδάκια που κάνουν τέτοια άτομα θεούς και πρότυπα ήθους.
Όπως και να έχει, από άγνοια ή όχι η πράξη αυτή είναι κατακριτέα όσο καμία, και προκαλεί το κοινό αίσθημα.Ο Κατίδης θα πάρει στα συν του ότι βγήκε και το αρνήθηκε, όμως δεν αποδεικνύεται εύκολα κάτι τέτοιο, ίσως στη συνείδηση του κόσμου να μην αποδεικνύεται και καθόλου.
Η ΑΕΚ δε είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, ομάδα σύμβολο, γεννημένη από τις στάχτες και τη προσφυγιά, με μια κερκίδα ανέκαθεν αντιρατσιστική και αντιφασιστική με δράσεις και στάση που δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση.


Η ομάδα που αψήφησε τους βομβαρδισμούς και τις απειλές του ΝΑΤΟ και πήγε στη Γιουκοσλαβία να παίξει φιλικό αγώνα κατά του πολέμου με την Παρτιζάν, που όταν όλη η Ελλάδα ήταν κατά των Σκοπιανών ο λαός της αγκάλιασε έναν σαν αδερφό του και τον έκανε σημαία (Τόνι Σαβέφσκι) και για χιλιάδες άλλους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσω, για αυτό ο κάθε ΑΕΚτζης νιώθει προσβεβλημένος και αηδιασμένος με αυτή την ενέργεια και για αυτό δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ομάδα σε αυτή την ιστορία.Το ίδιο κατακριτέο θα ήταν αν ήταν παίκτης του Ολυμπιακού,του ΠΑΟ,της Καλαμαριάς.


Ο φασισμός, ο ναζισμός, ο ρατσισμός, δεν χωράνε στον αθλητισμό, δεν χωράνε στην κοινωνία.Ειδικά δεν χωράνε στην ΑΕΚ την μάνα των προσφύγων και των κατατρεγμένων.
Δεν θα κρίνω αν δεν ήξερε τι έκανε ή το έκανε ηθελημένα.Όπως είπα πριν αυτό είναι σχεδόν απίθανο να αποδειχθεί.Όπως και αν εννοούσε όσα είπε.Θα πω απλά να πετάξουμε τον φασισμό
έξω από οπουδήποτε, να τον τσακίσουμε, και τα πρότυπα που τον προβάλουν.Ο Κατίδης λοιπόν μπορεί να είναι φασίστας, μπορεί να είναι απλά ένας ακόμα Έλληνας κρυφοφασίστας, μπορει να μην είναι και τίποτα, όμως η ενέργεια του αξίζει την κατακραυγή.Σε μια χώρα όμως που η ανθρωποφαγία είναι εθνικό σπορ και όλοι οι αναμάρτητοι είναι πρόθυμοι πρώτοι να βάλλουν τον λίθο, καλό θα ήταν να προβληματιζόμασταν γενικά και για το γεγονός πως μια κοινωνία δεν έχει τον τρόπο να εμπνεύσει και να επανεντάξει ένα 20χρονο μέλος της, αλλά αυτό είναι επίσης μια άλλη κουβέντα.
Αυτό που μου προκάλεσε παρόμοια αηδία ήταν η άμεση αντίδραση της ΜΝΗ.ΜΑΡ που θυμάται το... ΑΡ. μόνο όποτε την παίρνει, την ώρα που αφήνει άλλους φασίστες να ασελγούν και να καταστρέφουν τις ζωές μας, επιδεικνύοντας τραγική ανοχή.
ΥΓ:ΑΕΚ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου