Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ιδιώτη! Μαλάκα!

Ιδιώτη στην αρχαία Ελλάδα αποκαλούσαν αυτόν που δεν συμμετείχε στα κοινά της πόλης, δεν έπαιρνε μέρος στις Συνελεύσεις ούτε αναλάμβανε αξιώματα όπως όφειλε κάθε Έλληνας πολίτης. Για τον Αρχαίο Έλληνα το να μην παραβρεθείς ήταν οκνηρία. Πρώτα ήσουν μέλος του κοινωνικού συνόλου και μετά άτομο. Κύριο μέλημά σου ήταν να ενδιαφέρεσαι για την κοινωνία. Μάλιστα σε όποιον δεν συμμετείχε αφαιρούσαν τα πολιτικά δικαιώματα [κοινωνικός θάνατος δηλαδή], ακολουθούσε κατάσχεση της περιουσίας και τέλος εξορία ή θάνατος. 

Έτσι και η λέξη "ιδιώτης" απέκτησε σταδιακά την έννοια του ηλιθίου [idiot], γιατί φανέρωνε απαξίωση και ανευθυνότητα με ρίζα την τεμπελιά.Αυτή την λέξη δανείστηκαν λοιπόν και οι λατινογενείς γλώσσες και σχημάτισαν την λέξη idiot.Όπως λοιπόν τόσες πολλές λέξεις και έννοιες, έτσι και η ηλιθιότητα είναι ελληνική, ας νιώθουμε περήφανοι και για αυτό.


Ας σκεφτούμε τώρα μια ιδεατή κοινωνία αποσύνθεσης, που προτρέπει και παρακινεί τους πολίτες της να κοιτάνε τη δουλειά τους, να ψάχνουν τρόπο να χωθούν κάπου με κάθε μέσο, να βολευτούν, να αδιαφορούν για ό,τι συμβαίνει γύρω τους.Μια κοινωνία που παράγει καιροσκόπους, μικρόψυχους και αποχαυνωμένους πολίτες, που απορρίπτει την αλληλεγγύη, την κοινή δράση, την συναπόφαση, την ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών.Την κοινωνία των σοκαρισμένων νοικοκυραίων. Την κοινωνία των ιδιωτών.Την κοινωνία των ηλιθίων.

Ελλαδιστάν 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου