Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Zypern (μέρος δεύτερο)


 Το μήνυμα από το Eurogroup και την Γερμανία ήταν ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο: Δεν υπολογίζουμε και δεν σεβόμαστε το Κοινοβούλιο σε μια χώρα-αποικία μας.Δεν περνάτε τα μέτρα μας με την πρώτη και μόνοι σας;Θα τα περάσουμε επαχθέστερα  και χωρίς να ρωτηθεί καν το Κοινοβούλιο, το προσπερνάμε με συνοπτικές, "ευρω-διαδικασίες".Μην ξεχνάμε εξάλλου πως και το πρώτο μνημόνιο εδώ πέρα νύχτα πέρασε από ένα υπουργικό γραφείο (Παπακωνσταντίνου) και επικυρώθηκε σε ένα δήθεν κυβερνητικό συμβούλιο, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμοποίησης μέσω της Βουλής και ηθικής.Όχι ότι αν καλούνταν η Βουλή να ψηφίσει το αποτέλεσμα θα ήταν άλλο από το "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ", αλλά διαφαίνεται η κατεύθυνση και οι πρακτικές του ΔΝΤ και των λοιπών εταίρων.

 Τι σημασία έχουν όμως όλα αυτά αφού η Κύπρος, όπως μας λένε, δεν πτώχευσε;Ασχέτως βέβαια αν σήμερα έσπασε το ρεκόρ κλεισίματος τραπεζών της Αργεντινής κατά το κραχ(ένα από τα μεγαλύτερα της παγκόσμιας ιστορίας) και το μέλλον της είναι πιο αβέβαιο από ποτέ.Με δάκρυα στα μάτια έβλεπα χθες τον Αναστασιάδη, αυτό το κράμα Γιωργάκη Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, να εξαγγέλει για την ευκαιρία που δίνει η κρίση και την αναγκαιότητα του μνημονίου.Κάπου τα έχω ξανακούσει αυτά.Όπως όλη η Ευρώπη θα μιλούσε για το "Ελληνικό θαύμα"(μιλάει πράγματι, και γελάει κιόλας μαζί μας), έτσι θα υπάρξει και ανάπτυξη στην Μεγαλόνησο.Άλλο βέβαια που οι ντόπιες κυβερνητικές δυνάμεις της μνημονιακής καταστροφής, πέρα από την επιφανειακή στήριξη στα "αδέρφια μας τους Κύπριους" πανηγυρίζουν γιατί η αθλιότητά τους έφυγε από το στόχαστρο της επικαιρότητας και ενισχύθηκε η σαθρή επιχειρηματολογία τους για την αναγκαιότητα του μνημονίου, έχω αναφερθεί σε αυτά ήδη δεν μπορώ ξανά, τα νεύρα μου(για περισσότερα εδώ).


 Το θέμα με την Κύπρο είναι άλλο, κυρίως θέμα πρακτικής και μορφολογίας της οικονομίας.Το πρόβλημα διαφέρει κατά πολύ με την Ελλάδα και την κατάσταση εδώ, όπου συναντούμε έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα-γίγαντα που τελικά παρέσυρε μαζί του έναν γενικά ασυνεπή ιδιωτικό τομέα και οι κυβερνητικές πρακτικές αφαίμαξαν την πραγματική οικονομία από οποιοδήποτε ίχνος ρευστότητας.Στην Κύπρο η κατάσταση διαφέρει, το πρόβλημα είναι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την βάση της κυπριακής οικονομίας (η φημολογία που έχει αναπτυχθεί τελευταία είναι πως το 60-80% των χρημάτων προέρχονταν από την τραπεζική δραστηριότητα).Οι Κύπριοι είχαν μια οικονομία-πλυντήριο, έναν μικρό φορολογικό παράδεισο των offshore και των περίεργων καταθέσεων, και το έκαναν καλά αυτό, πολύ καλά.Τα μαύρα σύννεφα πάνω από το νησί μαζεύτηκαν φυσικά με την είσοδο στην νομισματική ένωση του ευρώ.Σε πέντε χρόνια μέσα μια από τις πιο καλές και σταθερές οικονομίες της Μεσογείου έχει φτάσει στο σημείο να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, να απειλείται με άτακτη χρεοκοπία και να παρουσιάζονται ως μονόδρομος καπιταληστρικά κουρέματα καταθέσεων και επερχόμενες μειώσεις συντάξεων και μισθών.Η Γερμανία, λοιπόν, υπό το πέπλο του Ευρώ προσφέροντας αρχικά μια ψευδαίσθηση ευημερίας και ενότητας, τώρα πέρασε στο επόμενο στάδιο απλώνοντας χέρι στο "σεντούκι" της κάθε χώρας και προωθώντας μια ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης με αυτήν φυσικά στην κορυφή της πυραμίδας και την δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος που ευνοεί φυσικά τους λίγους, με καταθέτες-μετόχους, άμεσα κουρέματα και προσωπική ευθύνη των πολιτών για τις τράπεζες και τις καταθέσεις τους.Η Κύπρος δεν ήταν δικό της πλυντήριο, έχει το Λουξεμβούργο, μόνο κέρδος θα είχε από την εφαρμογή αποικιακών διαδικασιών όπως στην Ελλάδα, και αυτό έκανε.Τρομερό δείγμα της γερμανικής υποκρισίας και ασυδοσίας είναι πως μόλις το 2011 βράβευε ως υπόδειγμα την Λαϊκή Τράπεζα!!Αυτήν ντε που σήμερα θέτει σε καθεστώς εκκαθάρισης και την χωρίζει σε καλή και κακή τρώγοντας τα λεφτά των καταθετών(τα μεγάλα κεφάλια εξάλλου τα έχουν στη Ελβετία μην ανησυχείτε).και ο νέος Ωνάσης με το πούρο ακόμα κυκλοφορεί ανενόχλητος, ξαναλέω.

 Η κατάσταση στην κυπριακή οικονομία όμως είναι ευκολότερα αναστρέψιμη από ότι στην Ελλάδα.Λίγο ο τουρισμός, λίγο το διαπραγματευτικό χαρτί των υδρογονανθράκων(που θέλει τρομερά λεπτούς χειρισμούς, οι Γερμανοί απειλούν μέσω των Τούρκων και το Ισραήλ απέσυρε την στήριξή του)η κατάσταση σώζεται, προφανώς όμως όχι με την ρευστότητα που υπήρχε τόσα χρόνια και δύσκολα, κατά τη δική μου γνώμη, μέσα στο ευρώ.Και πιστεύω πως αυτό τελικά θα γίνει, η Κύπρος θα βγει από το ευρώ που ουσιαστικά κατέστρεψε την οικονομία της, μια οικονομία που ένα τέτοιο μοντέλο διακυβέρνισης και παρεμβατικότητας θα συνεχίσει να καταστρέφει.Εξάλλου οι Κύπριοι μας έχουν συνηθίσει σε γενναίες αποφάσεις στο παρελθόν.




ΥΓ: Μέσα στο γενικότερο τοπίο της καταστρατήγισης των ατομικών δικαιωμάτων, εκείνων που κυρίως αφορούν την περιουσία και την ιδιοκτησία, το ελάχιστο κεκτημένο φαντάζει για την ώρα το όριο των 100.000, και ως τέτοιο κεκτημένο των λαών της Ευρώπης πρέπει να διαφυλαχθεί.Γιατί αυτοί δεν έχουν τις ίδιες ευαισθησίες.

2 σχόλια:

  1. Τελικά το μνημόνιο η ΤΡΟΙΚΑ και το ΔΝΤ είναι μια καλοστημένη επιχείρηση εκβιασμού. Όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Κύπρου o μηχανισμός δούλεψε σαν ελβετικό ρολόι. Εγω ως Κύπριος είμαι αρκετά επιφυλακτικός ακόμα και για το περιβόητο ΌΧΙ της κυπριακής βουλής. Μήπως και αυτό μέρος του σχεδίου ούτως ώστε η κομματοκρατία να διατηρήσει τα ποσοστά και τούς αμνούς της συσπειρωμένους ; και κατ'επέκταση μια βδομάδα αργότερα να βρεθούμε στο γνωστό δίλημμα ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η΄ΧΑΟΣ-ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ-ΟΥΓΚΑΝΤΑ. Τελικά μετά και από τις τσαμπουκαλέες δηλώσεις της Τουρκίας φαίνεται πως το δίλημμα-σενάριο ήταν άλλο.... πολύ πιο τρομακτικό και ιδίως πολύ πιο απάνθρωπο. Η ευρώπη της αλληλεγγύης με αρχηγό την Γερμανία απειλούσε με έμμεση αναγνώριση του παράνομου κατακτητή του νησιού καθώς και παραχώρηση άμεσων δικαιωμάτων επί των κοιτασμάτων στην αοζ της Κυπρου. Παράλληλα τα παπαγαλάκια του ΑΝΤ1 και του MEGA παιρνούσαν το μνημόνιο ως σωτήρια λύση και ο Αναστασιαδης ως προ πολλού επιλεγμένος της καγκελαρίου υπέγραψε. φυσικά στόχος δεν ήταν να πλήξουν την Κύπρο αλλά το ρωσικό κεφαλαίο που εδραιωνόταν όλο και πιο πολύ στο καινούργιο παραθαλάσσιο εξοχικό της Μερκελ. Έτσι φτάσαμε στο μνημόνιο και λέμε και ευχαριστώ όποιοι και αν είναι οι όροι. Οι έχοντες όπως γράφεται σήμερα από τις 15 του μόρτη έχουν σηκώσει όλες τις καταθέσεις τους από ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ενώ ο κοσμάκης καλείται ξεδιάντροπα σε θυσίες και αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω δεν θα πω πολλα,αλλα σιγα σιγα θα μας παιρνουν καθετι αναγκαιο για ενα καλο βιοτικο επιπεδο.Τροφη,ρουχα και φαρμακα θα είναι είδη πολυτελειας για εμας και ειδη ευτελους (χρηματικης) αξιας για την Γερμανια.Ο δρομος που διαλεξε Ελλαδα και πλεον και η Κυπρος οδηγει σε γκρεμο.Αλιμονο στον κοσμακι λοιπον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή